MENI
28.7.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Denis Bećirović uputio pismo predsjedniku Kongresa SAD-a


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je pismo predsjedniku Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, Johnu Boehneru. 

Pismo prenosimo u cjelini:

Poštovani gospodine predsjedniče,
U ime Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, želim Vam uputiti izraze iskrenog poštovanja.
Dozvolite mi da iskoristim priliku i još jednom Vam zahvalim za kontinuiranu podršku Sjedinjenih Američkih Država građanima Bosne i Hercegovine, od sticanja nezavisnosti i međunarodnog priznanja do danas, u procesu uspostavljanja i očuvanja mira u Bosni i Hercegovini, teritorijalnom integritetu, izgradnji društva po demokratskim standardima i podršku našoj državi u realizaciji puta ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu i Evropskoj uniji.
Posebnu zahvalnost dugujemo za neprocjenjivu pomoć Sjedinjenih Američkih Država ekonomskoj reskonstrukciji Bosne i Hercegovine i za humani angažman na stvaranju pretpostavki za održivi povratak izbjeglica.
Posjetu gosp. Billa Clintona, predsjednika SAD-a, Bosni i Hercegovini 22.12.1997. godine i učešće na Samitu Pakta stabilnosti u Sarajevu 1999. godine, posjetu gosp. Josepha Bidena, potpredsjednika SAD-a u maju 2009. godine, državnog sekretara gđe Hillary Clinton 12. oktobra 2010. godine, kao i posjete senatora, kongresmena i drugih visokih zvaničnika američke administracije, građani i narodi BiH doživljavaju kao svojevrsnu potvrdu prijateljskog odnosa i kontinuiranog interesa za zbivanja u regionu Zapadnog Balkana.
Gospodine predsjedniče,
Sa željom i duboko vjerujući u mogućnost unapređenja i razvoja naših dobrih odnosa, posebno u oblasti međudržavne parlamentarne saradnje, dozvolite mi da iskoristim priliku i uputim Vam poziv da posjetite Bosnu i Hercegovinu.
Bila bi nam čast i zadovoljstvo da u šesnaestogodišnjem poslijeratnom periodu našu državu prvi put posjeti predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.
Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i još jednom Vam uputim izraze mog iskrenog uvažavanja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću