MENI
15.11.2011

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda razgovarali sa delegacijom Senata Češke Republike


Bosna i Hercegovina i Republika Češka imaju dobre, prijateljske odnose koje ne prati adekvatna ekonomska saradnja, rečeno je tokom današnjeg sastanka članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH sa delegacijom Komisije za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike, koju je predvodio predsjedavajući komisije, Jozef Regec.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH, Mirsad Đugum podsjetio je kako je u periodu između 2006. i 2009. godine, uz pomoć Republike Češke, u našoj zemlji bilo planirano oko 20 projekata. „Realizacija pojedinih projekata je zaustavljena zbog problema sa bh. strane, ali se nadam da oni ostaju otvoreni u punom smislu“, rekao je Đugum, dok je član Zajedničke komisije, Amir Fazlić istakao kako je ovakvu vrstu susreta poželjno iskoristiti za podizanje međudržavne saradnje na viši nivo.

Podsjetivši da je ukupna robna razmjena između naše dvije zemlje u proteklom periodu iznosila oko 180 miliona eura, predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda, Hasan Bećirović je naglasio da je vrijednost robe izvezene iz Bosne i Hercegovine u Češku Republiku oko 37 miliona eura.
„U ukupnoj strukturi robne razmjene izvoz iz BiH iznosi oko 27 posto, što znači da u ovoj oblasti ima prostora za unapređenje“, istakao je Bećirović.
Ambasador Češke Republike u BiH, Tomaš Szunyog je naglasio da Bosna i Hercegovina ostaje na listi prioriteta za projekte Češke Republike u periodu od 2011. do 2017., u šta spada pomoć u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite okoline, energetike, podrške državnoj upravi u procesima EU integracija i slično. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću