MENI
22.11.2011

Održana konferencija „Povećanje učestvovanja žena u politici“ u organizaciji Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Ukoliko se ovakvim tempom nastavi uspostavljanje ravnopravnosti spolova, tek za 50 godina se može očekivati ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u političkom životu, rečeno je na danas održanoj konferenciji „Povećanje učestvovanja žena u politici“, koju je organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Niko Lozančić podsjetio je da ova konferencija koja je organizirana u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Misijom OSCE-a u BiH i Uredom za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR), predstavlja realiziranje obaveza proisteklih iz Preporuke Vijeća Evrope o postizanju 40 postotnog učešća žena u procesima donošenja odluka.

Na konferenciji su usvojeni zaključci na osnovu kojih će Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova utvrditi pravce svog djelovanja u narednom periodu. Zaključcima se zahtijeva harmonizacija zakona na svim nivoima vlasti BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, uspostavljanje mehanizama za povećanje broja žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kroz izmjene izbornog i zakonodavstva koje regulira uspostavljanje organa izvršne vlasti, kao i potreba donošenja novog Zakon o političkim strankama kojim bi se stranke obavezale da u statutima utvrde obavezu ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama.

Učesnici konferencije su, također, zaključili da je potrebno insistirati na adekvatnom uključivanju žena u delegacijama koje učestvuju u pregovorima o političkoj sudbini BiH, a od RAK-a je zatraženo da pravilima za medijsko predstavljanje kandidata tokom izbornih kampanja, uredi i kontrolira ravnopravno predstavljanje muških i ženskih kandidata. CIK BiH je pozvan da prilikom izbora kandidata za Vijeće ministara BiH upozorava stranke na obaveze utvrđene zakonom, a Skupština Brčko distrikta na uspostavljanje gender institucionalnih mehanizama.

Na konferenciji su, između ostalih, govorile zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ravnopravnost spolova Ismeta Dervoz, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, izvršna direktorica Evropske mreže za jednakost spolova Sonja Lokar, savjetnica za rodnu ravnopravnost OSCE/ODIHR-a Ajla van Heel, kao i predstavnice političkog života Nermina Zaimović Uzunović, Vesna Krstović Spremo i Katica Čerkez. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću