MENI
1.2.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadorom Grčke u BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Grčke Karolosa Gadisa.

Zamjenik predsjedavajućeg Ljubić je zahvalio narodu Grčke za pomoć koju je pružio Bosni i Hercegovini nakon rata u obnovi i rekonstrukciji, a posebno, kao bivši ministar zdravstva, za pomoć izgradnji i obnovi bolnica te zgradi institucija BiH.
Teme razgovora bile su daljna saradnja dvije zemlje i podrška Grčke Bosni i Hercegovini u nastojanjima BiH u približavanju Evropskoj uniji. Konstatirano je da je zajednički interes obje države, ali i Balkana i Evrope da BiH što prije postane članica Evropske unije.
Naglašeno je također da treba mijenjati uvrježenu percepciju Balkana u svijetu u pozitivnom smjeru .

Sagovornici su zaključili da treba intenzivirati saradnju parlamenata dviju država kao osnov za bolju saradnju drugih institucija. Istaknuta je važnost saobraćajnog povezivanja regije što uključuje i povezivanje BiH i Grčke, od zračnog saobraćaja do cestovnog koridora, Jadransko-Jonske ceste, što će povezati i regiju s ostatkom Evrope.
Izražen je također interes da BiH postane što prije dio Evropske unije i da se zajednički radi na daljnoj integraciji same Evropske unije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću