MENI
23.2.2012

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH i član Stalne delegacije PSBiH u PS OSCE-a dr. Dragan Čović razgovarao sa predsjedavajućim Parlamentarne skupštine OSCE Petrosom Eftimiuem


„U BiH se vraća povjerenje, a šest političkih stranaka je stvorilo ambijent u kom se moguće dogovarati i o teškim pitanjima“, rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Stalne delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE dr. Dragan Čović tokom susreta sa predsjedavajućim PS OSCE Petrosom Eftimiuem.

Tokom sastanka, organiziranog na marginama Jedanaestog zimskog zasjedanja PS OSCE, koje se održava u Beču, dr. Čović je istakao da su nakon formiranja Vijeća ministara BiH postavljeni veoma visoki ciljevi, a jedan od njih je i da Bosna i Hercegovina aplicira za kandidatski status za EU do jula ove godine. Naglasio je i da su se dolaskom na vlast Borisa Tadića u Srbiji i Ive Josipovića u Hrvatskoj, odnosi među zemljama regiona znatno poboljšali, napomenuvši da će ulazak Hrvatske u EU povoljno djelovati i na BiH.
„Probleme predstavljaju komplikovano državno uređenje koje je prepreka funkcionalnosti, kao i teške socijalne i ekonomske prilike. Velika sredstva se izdvajaju za administraciju i više bi se trebalo baviti ekonomijom, a manje politikom“, istakao je on. Naveo je primjer namjenske, vojne industrije bivše SFRJ, čijih je 44 % kapaciteta bilo locirano u BiH, ali koji se danas ne mogu koristiti, jer nisu usvojene nove tehnologije.

Predsjedavajući PS OSCE Petros Eftimiu se interesirao za odnose BiH sa Republikom Hrvatskom i Srbijom, istovremeno nudeći pomoć PS OSCE u oblastima koje bi bile od koristi za Parlamentarnu skupštinu BiH.
Tokom susreta, dr. Čović je predložio da se jezici koji se govore u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori uvrste kao zvanični jezici OSCE. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću