MENI
21.3.2012

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH u posjeti Austriji


Predsjedavajuća Dušanka Majkić, prva zamjenica predsjedavajuće Borjana Krišto i član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Nermina Zaimović-Uzunović posjetili su Parlament Republike Austrije gdje su razgovarali sa Mariom Kunasekom i Rainerom Widmannom članovima Komisije za odbranu.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o brojnim pitanjima iz nadležnosti rada komisija a posebno je razgovarano o problemima budžeta za odbranu, iskustvima u parlamentarnom nadzoru kao i aktivnostima u izradi sigurnosne politike. Izraženo je zadovoljstvo bilateralnom saradnjom kao i aktivnošću Vojske Republike Austrije u Misiji EU ALTHEA gdje je njihov doprinos ocijenjen izuzetno visokom ocjenom.

Delegacija Zajedničke komisije je posjetila i Ministarstvo odbrane Republike Austrije. Tom prilikom domaćini su predstavili sadašnji stepen razvoja Oružanih snaga Austrije, proces izrade doktrinarnih dokumenata i učešća civilnog društva u tom procesu. Također, razgovarano je i o stanju personala, strukturi Oružanih snaga i rješavanju problema viškova naoružanja i vojne opreme.

Tokom posjete Ministarstvu odbrane Republike Austrije, članove Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH primio je i general major Bernard Bair, bivši komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću