MENI
26.3.2012

Delegacija Predstavničkog doma zvanično se sastala se sa predsjednikom Parlamenta R Turske


Dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske u narednom periodu trebaju biti ojačani intezivnijom ekonomskom saradnjom. Pri tome je od iznimne važnosti i povezivanje parlamenata dvije prijateljske zemlje a posebno se to odnosi na sferu rafitikacije sporazuma koji bi otklonili dvostruko oporezivanje te administrativne prepreke radi omogučavanja lakših turskih ulaganja u Bosni i Hercegovini. Ovo je, između ostalog, istaknuto tokom današnjeg zvaničnog razgovora Delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju čine predsjedavajući Doma dr. Milorad Živković te njegovi zamjenici dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Cemilom Çiçekom.

Jedan od mostova koji mogu dodatno povezati privrednike dvije zemlje, kako je rečeno danas, svakako mogu biti građani Turske koji su se kroz istoriju sa prostora Balkana doselili u Tursku. Oni danas predstavljaju značajan integralni dio turskog društva i mogu biti snažan podsticaj većoj prisutnosti turskih ulagača u Bosni i Hercegovini.

Inače, predsjednik Çiçek danas je pozdravio formiranje Vijeća ministara BiH i izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina ubrzo uhvatiti korak sa regionom te ubrzanim tempom krenuti u evroatlantske integracije. On je izrazio nadu u jačanje međuparlamentarne saradnje u Jugoistočnoj Evropi što bi, po njemu, dodatno doprinijelo stabilnosti, sigurnosti i miru cijelog regiona.

Predsjedavajući Živković u ime Delegacije i građana BiH zahvalio se na pomoći koju je Turska pružila Bosni i Hercegovini. On je izrazio nadu da će turska ulaganja u bh. privredu u budućnosti biti ravnomjernija i distribuirana na cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine te naglasio zadovoljstvo činjenicom da tokom posljednjih nekoliko turska privreda neprestano povećava svoje prisustvo u našoj zemlji i tako podstiče njen privredni razvoj.

Tokom današnjeg sastanka istaknuto je da će se dvije prijateljske zemlje koje imaju iste temeljne vanjskopolitičke ciljeve koji se odnose na evroatlantske integracije nastaviti međusobno podržavati te da će Republika Turska i dalje pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini u međunarodnim institucijama. Uz to, zajednički je konstatirano da postoji još mnogo prostora za jačanje saradnje u oblastima nauke, turizma i zdravstva te potencirana potreba snažnijeg povezivanja univerziteta ali i gradova dvije zemlje čime bi ostvarivana tješnja saradnja i na lokalnom nivou.
 
Posebna pažnja posvećena je potrebi jačeg povezivanja parlamenata Bosne i Hercegovine i Turske koji mogu otvarati protor za jačanje veza. U tom cilju istaknuta je ideja da se rukovodstva Velike narodne skupštine Turske i Parlamentarne skupštine sastaju redovno, na godišnjem nivou, kao i da se intenzivira komunikacija parlamentarnih tijela. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću