MENI
27.3.2012

Kolegij Predstavničkog doma razgovarao s zamjenikom premijera Republike Turske Bulentom Arincom


Saradnja Bosne i Hercegovine i Turske u narednom periodu može biti daleko snažnija i sveobuhvatnija ne samo na ekonomskom planu nego i u drugim sferаma što se prije svega odnosi na kulturnu, naučnu i saradnju u oblasti turizma i zdravstva. Ovo je istaknuto tokom susreta delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjedavajućim Miloradom Živkovićem i zamjenikom premijera Republike Turske Bulentom Arincom.

Naglašeno je da susreti parlamentaraca značajno doprinose sveukupnim odnosima koji bi trebali biti podsticaj za intezivnije kontakte predstavnika izvršne vlasti. Međutim, potrebno je iskoristiti i sve ostale modalitete povezivanja kako bi ekonomska saradnja pratila, u kontinuitetu vrlo dobre političke odnose. Istovremeno, češći kontakti doprinjeli bi realizaciji zajedničkih ciljeva a odnose se na povećanje trgovinske razmjene, snažno povezivanje privrednika i povećanje turskih ulaganja na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
 
Jedna od ideja o kojoj je danas više razgovarano je i mogućnost investiranja u zimski turizam i obnovu kapaciteta na bosanskohercegovačkim olimpijskim planinama, kao i kvalitetnom predstavljanju Bosne i Hercegovine u Turskoj.

Inače, Delegacija Predstavničkog doma koju tokom zvanične radne posjete Turskoj, osim predsjedavajućeg Živkovića čine i zamjenici predsjedavajućeg Doma Božo Ljubić i Denis Bećirović i ovom prilikom zahvalila se na pomoći koju je Republika Turske pružila našoj zemlji ali i izraženom stavu da će prijateljska Turska biti snažna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evroatlantskom putu. Uz to, naglašen je značaj angažmana Turske i na bilateralnom i multilateralnom planu, te zajedničkog nastupa dvije zemlje u međunarodnim institucijama.

Tokom, boravka u Turskoj delegacija Predstavničkog doma razgovarala je i sa Hakanom Cavusoglom, predsjedavajućim Grupe prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Turske. I ovom prilikom istaknuto je da je potrebno uložiti dodatne napore za kvalitetnu promociju Bosne i Hercegovine turskim investitorima. Tome bi svakako doprinjela češća organizacija foruma privrednika dvije zemlje kako bi se razmjenjivale informacije o bosanskohercegovačkim privrednim potencijalima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću