MENI
28.3.2012

Kolegij Predstavničkog doma razgovarao sa predstavnicima Konfederacije biznismena i industrijalaca Turske TUSKON


Ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Turske još uvijek su daleko ispod nivoa realnih mogućnosti i zaostaju za dobrim, prijateljskim političkim odnosima. Zbog toga je radni sastanak Delegacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa industrijalcima koji su okupljeni u Konferedaciju turskih biznismena TUSKON zajednički ocijenjen kao susret od posebnog značaja koji će biti samo početak budućih intenzivnijih kontakata i saradnje.

Članovi Delegacije Predstavničkog doma koju čine članovi Kolegija, predsjedavajući Doma dr. Milorad Živković i njegovi zamjenici dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović tokom susreta su istakli da su svjesni obaveze da kao parlamentarci stvaraju zakonodavni okvir za bolje privredno povezivanje dvije zemlje i investiranje turskih biznismena u Bosni i Hercegovini. Međutim, oni su izrazili spremnost da budu medijator i katalizator tih razvojnih procesa. Upravo zbog toga zamolili su Rizanura Merala, predsjednika Konfederacije TUSKON da privrednicima Turske prenese da je poziv za posjetu našoj zemlji radi upoznavanja sa svim njenim potencijalima stalno otvoren. U tom smislu, razgovarano je i o ideji da se organizira poslovni forum koji bi okupio privrednike dvije zemlje i na kojem bi TUSKON predstavljala, kako je rečeno, vrlo jaka delegacija industrijalaca.

Tokom razgovora kojima je okončana zvanična radna posjeta Delegacije Predstavničkog doma PSBiH Turskoj naglašeno je također da bi za Bosnu i Hercegovinu bila vrlo dragocjena turska iskustva u oblasti poljoprivrede te razvoju malih i srednjih preduzeća. Pri tome je Konfederacija TUSKON ocijenjena kao više nego dobar sagovornik obzirom da je riječ o asocijaciji koja okuplja nekoliko desetina firmi članica. S druge strane, članovi naše Delegacije upoznali su domaćine sa postojanjem značajnog prostora za ulaganje u zimski i vjerski turizam, zatim oblast poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane, drvnu industriju, energetski sektor te saobraćajnu infrastrukturu pri čemu su posebno pomenuti koridor Vc, modernizacija Luke Brčko kao i modernizacija željeznica.(kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću