MENI
4.4.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao s ambasadoricom SR Njemačke u BiH


"Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić primo je danas ambasadoricu SR Njemačke Ulrike Maria Knotz.

Dr. Ljubić je informirao ambasadoricu Knotz o aktuelnim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Kao najvažniju temu eleborirao je proces kroz koji prolazi provedbu presude Evropskoga suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. On je izrazio svoj optimizam da je u skoro vrijeme moguće kroz bilataralne razgovore stranačkih čelnika i novi sastanak lidera šest političkih stranaka pronaći prihvatljivo rješenje koje će biti predloženo odgovarajućoj parlamentarnoj komisiji, a koje će onda u parlamentarnoj proceduri biti definirano i konzekventno provedeno preko ustavnih promjena. Taj proces podrazumijeva, istaknuo je Ljubić, suštinsku provedbu odluke, koja bi zbilja otklonila diskriminatorne obredbe iz Ustava BiH i osigurala prava kako ustavnim narodima tako i nacionalnim manjinama i svim građanima BiH.

On je istaknuo pozitivnu atmosferu u BiH nakon uspostave Vijeća ministara i donošenje nekih važnih zakona. Ta pozitivna klima treba biti iskorištena za nove korake koji će značiti reformske procese u cilju stabilnosti BiH i njezinog ubrzanja puta prema NATO-u i Evropskoj uniji.
Na sastanku je bilo riječi i o stanju u Federaciji BiH. Ljubić je naglasio veliko nezadovoljstvo ne samo hrvatskoga naroda s postojećom vlašću u F BiH i potrebu da se ona rekonstruira. On je istaknuo da su hrvatski predstavnici spremni inicirati i učestvovati u razgovorima o reformi ukupnih odnosa u Federaciji BiH u smislu racionalizacije i funkcionalnosti ovoga entiteta, uz istovremeno jačanje hrvatske pozicije do jednakopravnosti s druga dva ustavna naroda." saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Bože Ljubića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću