MENI
27.4.2012

Učešće delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) na sastancima stalnih odbora PAM-a


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), koje čine Šemsudin Mehmedović, Ognjen Tadić i Mladen Ivanković-Lijanović, učestvovat će na sastancima stalnih odbora PAM-a, koja se 29. i 30. aprila održavaju u Ankari, Turska.

Prvog dana, biće održana prezentacija rada Stalnog odbora za političku saradnju i sigurnost (Prvi odbor), u okviru koje će govor održati Mohamed El-Fateh El-Naserey, šef Misije Lige arapskih država u Turskoj. Također, u okviru prezentiranja rada Prvog odbora, biće održan sastanak Ad hoc komisije za Srednji istok i reforme u arapskom svijetu, kao i sastank Specijalne radne grupe za organizirani kriminal na temu „Utjecaj organiziranog kriminala na okoliš“.

Tokom prvog dana, učesnici će se upoznati i sa radom Stalnog odbora za ekonomsku, socijalnu i saradnju u području zaštite okoliša (Drugi odbor), u sklopu čega će govor imati Mehemt Simsek, ministar finansija Turske. Isto tako, u okviru pomenutog izlaganja, biće održan i sastanak Specijalne radne grupe za klimatske promjene.

Drugog dana održavanja sastanaka, planirano je prezentiranje rada Stalnog odbora o dijalogu između kultura i civilizacija i ljudska prava (Treći odbor), tokom koje će govor održati Adriana Luciano, predstavnica Odjela za društvene nauke Univerziteta u Torinu.

Posljednjeg dana razgovarat će se i o Izvještaju o aktivnostima Parlamentarne skupštine Mediterana o vanjskoj trgovini i investicijama na Mediteranu u 2012. godini, kao i o ažuriranju aktivnosti PAM-a u području energije, finansija i sigurnosti hrane. Isto tako, razmijenit će se mišljenja o nezaposlenosti i kreiranju radnih mjesta na Mediteranu – prioriteti i strategije, te održati sastanak Specijalne radne grupe za ravnopravnost spolova.
Planirano je da se učesnici informiraju i o uspostavi Udruženja za istraživanje, obuku i inovacije na Mediteranu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću