MENI
4.5.2012

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova R Turske


Sveukupna podrška Turske Bosni i Hercegovini je neupitna i pružit ćemo vam pomoć da se zajedno sa regijom Balkana integrirate u evropske tokove. O Balkanu je potrebno razmišljati kao o dijelu Evropske unije koji će postati njen značajan dio i zahvaljujući tim integracijama osigurat će se trajna stabilnost i sigurnost cijele regije, istakao je ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu tokom susreta sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Turska podržava Bosnu i Hercegovinu kao najljepši model zajedničkog života a kao vaši iskreni prijatelji istinski želimo da on opstane i očvrsne, dodao je ministar Davutoglu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković zahvalio se na sveukupnoj pomoći Turske i rekao da je Bosni i Hercegovini ekonomska i finansijska pomoć dobrodošla ali bez uslovljavanja. "Ohrabrujemo sve one koji žele investirati ali bez postavljanja političkih uvjeta", naglasio je predsjedavajući Živković i dodao da je cijeli prostor Bosne i Hercegovine vrlo otvoren za takvu vrstu saradnje.

Ministar Davutoglu istakao je važnost priključenja Bosne i Hercegovine NATO-u, odnosno aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP) koji bi bio garancija mira i sigurnosti. Na taj način otvorila bi se vrata i za snažnija strana ulaganja jer uvjet sigurnosti jedan je od najvažnijih za strani kapital, rekao je Davutoglu.

Tokom susreta delegacija istaknuta je i nužnost podrške Turske Dejtonskom mirovnom sporazumu. Također, razgovarano je i o projektima podsticaja bosanskohercegovačkoj privredi, stimulaciji malih i srednjih preduzeća, naročito u oblasti poljoprivrede. Na taj način dio svojih proizvoda Bosna i Hercegovina bi pokušala plasirati na strano tržište a realizacija ovih projekata posredstvom banaka doprinosi i otvorenju novih radnih mjesta na području cijele BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću