MENI
10.5.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Milorad Živković razgovarao s ambasadoricom Španije u BiH


"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr Milorad Živković primio je danas u Sarajevu ambasadorku Španije u BiH Mejiu Eraskvin.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na budžet i na reakcije pojedinih kategorija državnih službenika koje su direktno pogođene restriktivnim mjerama. Predsjedavajući Živković i ambasadorka Eraskvin izrazili su obostran optimizam da će budžet biti usvojen, jer je to jedan od ključnih uslova da BiH nastavi svoj put ka statusu kandidata za EU. Ambasadorka Eraskvin je izrazila zainteresovanost u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Predsjedavajući Živković je rekao da je rješenje za Dom naroda veoma blizu, ali da još postoje nesuglasice u vezi sa izborom člana Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Živković je napomenuo da je, uzimajući u obzir to pitanje, ali i pitanje oko usvajanja budžeta očigledno da u BiH nije problem Dejtonski sporazum, nego Vašingtonski sporazum kojim su definisani odnosi unutar Federacije BiH.

Na sastanku je razgovarano o predstojećim oktobarskim lokalnim izborima i o situaciji u Srebrenici. Predsjedavajući Živković je ambasadorki Eraskvin prenio stav u kojem trvdi da je pitanje izbora u Srebrenici jedna vrsta ciklične političke krize koja se svake godine ponalja pred obilježavanje godišnjice stradanja u Srebrenici, čime se na najgori način vrši politizacija tog događaja." saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Milorada Živkovića. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću