MENI
21.5.2012

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije


Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije Gianfranco Finijem.

Tokom srdačnog razgovoru, gospodin Fini imao je priliku da se upozna sa viđenjima aktuelnog trenutka Bosne i Hercegovine s posebnim akcentom na implementaciju Presude Sejdić-Finci koja je preostali uslov za sticanje kandidatskog statusa za prijem u Evropsku uniju. On je također izrazio opredijeljenost da Italija kao susjed Bosne i Hercegovine pomogne euroatlantske intergracije naše zemlje ali na način da bude prijatelj koji ne diktira uslove nego sluša potrebe.

Kada su posrijedi ekonomske veze i trgovinska razmjena dvije prijateljske zemlje, izražena je potreba da Italija okonča ratifikaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji kao i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Predsjednik Fini istakao je i mogućnost da italijanska privreda koja se u velikoj mjeri bazira na elastičnim malim i srednjim preduzećima pronađe veći interes za prisustvo na tržištu Bosne i Hercegovine za koje je istakao da jasno raspolaže za ogromnim potencijalom.

Danas je također prihvaćena ideja da se nakon što je pri Parlamentarnoj skupštini BiH formirana Grupa prijateljstva sa Italijom intenziviraju kontakti dva parlamenta i njihovih radnih tijela kao i da se nastoje osmisliti programi obuka i pomoći za parlamentarna tijela koja se bliže bave zakonodavstvom. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću