MENI
5.6.2012

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda razgovarali sa Monitoring timom Vijeća Evrope


Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreli su se danas sa predstavnicima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koizvjestiocima Karin Woldseth i Egidijusom Vareikisom, kao i šeficom Monitoring odjela Caroline Ravaud. Inače, gosti su danas najavili da će naredni izvještaj o Bosni i Hercegovini biti cjelovit i da se neće baviti samo implementacijom presude Sejdić-Finci nego će se generalno odslikati ispunjavanje demokratskih obaveza koje su i dalje pred Bosnom i Hercegovinom.

Tokom razgovora članovi Monitoring tima pozdravili su napredak koji se desio posljednjih nekoliko mjeseci, od uspostave Vijeća ministara do donošenja ključnih zakona poput Zakona o popisu stanovništva i Zakona o državnoj pomoći. Međutim, uz procjenu da je politička klima u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku znatno optimističnija nego ranije, ponovo je podcrtana obaveza implementacije presude Sejdić i Finci protiv BiH, zatim ispunjavanja drugih postprijemnih obaveza koje naša zemlja ima kao članica Vijeća Evrope kao i popune tijela ove međunarodne organizacije ekspertima iz Bosne i Hercegovine.

Parlamentarnu skupštinu BiH na današnjem susretu predstavljali su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Milorad Živković, dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović te zamjenik predsjedavajućeg Dom naroda Ognjen Tadić i predsjednica Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Borjana Krišto. Oni su gostima prenijeli uvjerenje da će do kraja ovog mjeseca biti pronađeno kvalitetno rješenje koje će na temelju presude Sejdić-Finci omogućiti demokratski izbor budućih članova Predsjedništva BiH i domova naroda državnog i Parlamenta Federacije BiH. U istom periodu, kako je danas istaknuto, moglo bi se konačno riješiti i imenovanje šefa delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću