MENI
13.6.2012

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandra Pandurević razgovarala sa specijalnom predstavnicom OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima


„U našoj zemlji ima mnogo problema, ali postoje i oblasti, kao što je borba protiv trgovine ljudima, gdje je napravljen značajan pomak u posljednjih deset godina. U periodu od 1998. do 2000.g., stanje je bilo alarmantno. Trgovina ljudima i prostitucija su cvjetale, što danas nije slučaj“, rekla je predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandra Pandurević tokom današnjeg susreta sa specijalnom predstavnicom i koordinatoricom OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima, Mariom Graziom Giammarinaro.

Predsjedavajuća Pandurević je pohvalila činjenicu da je Bosna i Hercegovina sa Watch liste State Departementa u kratkom roku ubrojana u grupu jedan, među 31 zemljom, koje se uspješno bore sa trgovinom ljudima. „Međutim, naši zadaci su“, rekla je ona, „unapređenje zakonodavstva u smislu pooštravanja sankcija koje su trenutno ponižavajuće za žrtve trgovine ljudima“.

Pandurević je tokom susreta istakla da još u potpunosti nisu identificirana djeca koja su natjerana na prosjačenje, ali da podaci pokazuju kako ih u preko 95 posto slučajeva na prosjačenje tjeraju roditelji. „Veliki izazov danas je trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije, kao i trgovina djecom“, istakla je ona, konstatirajući da se sve institucije u BiH uspješno nose sa ovim problemima, ali i da je potrebno poboljšati zakonodavstvo, uskladiti ga sa evropskim direktivama i više se angažirati na zaštiti svjedoka i žrtava.

Naglasivši kako će nakon posjete našoj zemlji biti napravljen Izvještaj sa preporukama, Maria Grazia Giammarinaro je rekla da je u BiH u borbi protiv trgovine ljudima napravljen izuzetan napredak, ali da se radi o problemu koji uvijek ima nove forme i pojavne oblike.
„Zbog toga je važno da svi, a među njima i Zajednička komisija za ljudska prava naprave dodatni napor kako bi se domaće zakonodavstvo uskladilo sa evropskim standardima“, rekla je Giammarinaro. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću