MENI
22.6.2012

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na Trećem dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje čine Milica Marković, Borjana Krišto, Ismeta Dervoz, Senad Šepić, Mladen Ivanić i Krunoslav Vrdoljak učestvuje na Trećem redovnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koje se od 25. do 29. juna 2012. godine održava u Strasbourgu.
Na početku redovnog zasjedanja, obavit će se rasprava o dosadašnjim aktivnostima odbora i promjene u njihovim članstvima, te izbor potpredsjednika Skupštine iz Slovačke.

Kako je najavljeno, drugog dana će se raspravljati o sljedećim temama: „Mjere štednje – opasnost za demokraciju i socijalna prava“, „Žrtvovana mlada generacija: socijalne, ekonomske i političke posljedice finansijske krize“, „Utjecaj finansijske krize na lokalne i regionalne vlasti u Evropi“, „Višestruka diskriminacija žena muslimanki u Evropi: za jednake mogućnosti“.
Prema dnevnom redu, teme trećeg dana zasjedanja će biti: Stanje demokratije u Evropi: „Demokratija u opasnosti: današnja uloga građana i države“, „Kriza demokratije i uloga države u današnjoj Evropi“, „Pominjanje imigranata i izbjeglica tokom izbornih kampanja“, „Poštivanje obaveza i angažmana Crne Gore“.

Četvrtog dana će se razmijeniti mišljenja o političkoj tranziciji u Tunisu i položaju Roma u Evropi, dok će se posljednjeg dana zasjedanja razgovarati o neprihvatljivosti ograničavanja slobode kretanja kao kazne za zauzimanje političkih stavova i o napretku u skupštinskoj proceduri monitoringa.

Također, planirano je da se tokom Trećeg dijela redovnog zasjedanja PSVE-a obavi i izbor zamjenika generalnog sekretara Vijeća Evrope, kao i sudija u Evropski sud za ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke Republike, Holandije, Poljske, Ruske Federacije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću