MENI
26.6.2012

Član delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Mladen Ivanić učestvovao u radu Odbora za monitoring


Član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Mladen Ivanić učestvovao je danas u radu Odbora za poštivanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Odbor za monitoring).
Mladen Ivanić je tokom rasprave naglasio da će Bosna i Hercegovina, po njegovom mišljenju, u naredna dva do tri mjeseca provesti u političkom vakumu. Prema njegovim riječima, oko provođenja presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine nema dogovora političkih lidera i po tom pitanju u naredna četiri mjeseca ne može se očekivati nikakav progres.

Također, na današnjem sastanku Odbora, koizvjestiteljica za BiH Karin Woldseth je prezentirala izvještaj o posjeti Bosni i Hercegovini u junu ove godine. Kako je istakla, njen posljednji posjet BiH je bila usred krize koja je prouzrokovana raspadom vladajuće koalicije, što djeluje obeshrabrujuće jer je formiranje vlasti na nivou BiH trajalo više od godinu dana.
Izrazila je posebnu zabrinutost što još uvijek nema dogovora o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, iako su je mnogi političari tokom posjete uvjeravali da će doći do rješenja do 27. juna, za kada je zakazan sastanak predsjednika vodećih političkih stranaka iz BiH sa visokim dužnosnicima Evropske unije u vezi evropskog puta BiH.
Karin Woldseth je na kraju izlaganja izrazila i negodovanje u vezi aktuelnog stanja u Mostaru, zbog činjenice da se u tom gradu neće održati lokalni izbori. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću