MENI
28.6.2012

Članica delegacije PSBiH Ismeta Dervoz učesvovala u radu Odbora za ravnopravnost spolova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope


Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ismeta Dervoz, učestvovala je u radu Odbora za ravnopravnost spolova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, tokom kojeg je predstavljen memorandum o rodnoj ravnopravnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici su konstatirali da je u svim zemljama napravljen ozbiljan napredak u standardizaciji zakonodavnih okvira i njihovom usklađivanju sa međunarodnim i evropskim odredbama, ali i da je ravnopravnost spolova još uvijek daleko od toga da postane svakodnevnica. Kako je rečeno, vlade zemalja se bave ekonomskom i političkom situacijom, koja je naročito teška u vrijeme ekonomske i financijske krize, ali ne uključuju pitanje ravnopravnosti spolova kada pristup treba biti sveobuhvatan i transvezalan.

Također, naglašeno je da cijeli region treba intezivirati napore kako bi se podigao nivo svijesti o potrebi osnaživanja uloge žena. U skladu s tim, žene moraju shvatiti koji je njihov puni potencijal u političkom, ekonomskom i socijalnom učešću u sveukupnim procesima na nacionalnom i regionalnom nivou. Isto tako, potrebno je stanovništvo upoznati sa pravima žena, naročito kroz organiziranje informativnih kampanja i uvrštavanje pitanja ravnopravnosti spolova u školske nastavne planove.

Na kraju sastanka, sve zemlje Jugoistočne Evrope su pozvane da nastave sa promoviranjem akcija i kampanja s ciljem podizanja svijesti o borbi protiv nasilja u porodici, te da što prije ratificiraju Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Zaključeno je da bi se poduzimanjem tih aktivnosti pristupilo rješavanju pitanja nasilja nad ženama na sveobuhvatan i transverzalan način. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću