MENI
9.7.2012

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu razgovarali sa državnom ministricom za evropske poslove Irske


Zamjenik predsjedavajućeg, Boško Tomić i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu, Mirsad Mešić i Nermina Ćemalović, razgovarali su danas sa državnom ministricom za evropske poslove Irske, Lucindom Creighton koja u našoj zemlji boravi i u svojstvu predstavnice predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).
„Lideri političkih stranaka su u Briselu postigli sporazum da će ispoštovati sve ono što je potrebno za aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, a kao član SNSD-a, u ime ove stranke mogu reći da ćemo ispoštovati sve ono što je dogovoreno u Briselu. U BiH se kreira nova parlamentarna većina i nastojati ćemo da se što prije formira novo Vijeće ministara BiH“, rekao je predsjedavajući Grupe prijateljstva, Boško Tomić.

Mirsad Mešić je naglasio kako BiH nije u političkoj krizi, već da imamo činjenicu da stranka koja je 20 godina bila u vlasti, nije spremna prihvatiti postojanje nove parlamentarne većine, dok je Nermina Ćemalović rekla kako Bosni i Hercegovini prethodi borba protiv korupcije i za povećeni stepen poštivanja ljudskih prava.

Izrazivši zadovoljstvo činjenicom da ima priliku razgovarati sa predstavnicima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH, ministrica Creighton je rekla kako današnji sastanak prethodi predsjedavanju Irske u Evropskoj uniji. „Ohrabrena sam entuzijazmom i odlučnošću kada je riječ o aspiracijama za članstvo BiH u EU, kao i vijestima o spremnosti lidera političkih stranaka za postizanje dogovora o važnim pitanjima. Jasna je opredijeljenost Irske da radi sa BiH na putu ka EU, kao i opredijeljenost OSCE-a da sarađuje sa vašom zemljom na ovom putu“, istakla je ona. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću