MENI
10.7.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović razgovarao sa Ganirom Pashayevom (Republika Azerbejdžan)


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović danas je razgovarao sa poslanicom Narodne skupštine Azerbejdžana i članicom delegacije Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ganirom Pashayevom. Tom prilikom dr. Bećirović je istakao: „Parlament Azerbejdžana je 13. decembra 2005. godine donio odluku o osnivanju radne grupe za parlamentarnu saradnju s BiH. Također, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je u januaru 2008. godine na održanim sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda donijela Odluku o imenovanju članova međuparlamentarne grupe prijateljstva za Azerbejdžan. Zadatak parlamentarnih radnih grupa je da u što skorije vrijeme daju prijedlog za pokretanje konkretnih aktivnosti kako bi otpočela saradnja dva parlamenta“.

Poslanica Narodne skupštine Azerbejdžana Ganira Pashayeva naglasila je da, uz dobre prijateljske odnose dvije zemlje, postoje velike mogućnosti saradnje kojima bi poticaj bila i jača saradnja parlamenata te susreti rukovodstava na najvišem nivou.

Tokom razgovora zamjenik predsjedavajućeg dr. Bećirović je naglasio potrebu unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, kulture, turizma i zdravstva kao i kvalitetnog predstavljanja potencijala Bosne i Hercegovine zainteresiranim investitorima.

Prema riječima dr. Bećirovića jačanju sveukupnih odnosa Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana doprinjelo bi i usaglašavanje i usvajanje sljedećih sporazuma: Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija – BiH uputila prijedlog sporazuma 2003. godine; Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i prevenciji izbjegavanja plaćanja poreza na dobit i imovinu- januara 2010.; Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji; Sporazumu o drumskom prometu; Sporazum o saradnji u oblasti mladih i sporta između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan; Sporazum o saradnji na području obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Republike Azerbejdžan; Sporazum o saradnji na području zdravstva; Sporazum o saradnji u oblasti zaštite okoliša između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan; Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan i Sporazum o pravnoj pomoći i krivičnim i građanskim stvarima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću