MENI
4.9.2012

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Dušanka Majkić razgovarala sa direktorom Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH


Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Dušanka Majkić danas je održala prvi, službeni sastanak sa direktorom Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, brigadnim generalom Heralom Quielom, nakon njegovog imenovanja na ovu dužnost. Tom prilikom, razmijenjena su mišljenja o saradnji Zajedničke komisije i Odjela za sigurnosnu saradnju u narednom periodu.

Među aktivnostima planiranim od sredine oktobra do kraja 2012.g., predsjedavajuća Majkić je istakla: pripremu i održavanje Budžetske konferencije i Konferencije o aktuelnom stanju sigurnosti u BiH, Raspravu o Nacrtu zakona o parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u čijoj su pripremi učestvovali i predstavnici Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a, posjete institucijama nad kojim komisija vrši parlamentarni nadzor, posjete institucijama izvršne i zakonodavne vlasti Republike Hrvatske, kao i održavanje sastanaka na kojima će se govoriti o pitanjima iz oblasti odbrane i sigurnosti.

„Očekujem da će naša saradnja biti dobra kao i sa Vašim prethodnicima. Imamo planove rada, razvijen način partnerske saradnje koja je za primjer, saradnike koji se dobro poznaju i sve govori da rezultati koje očekujemo mogu biti samo bolji“, naglasila je ona.

Direktor Quiel je rekao da komisija ima punu podršku za planirane projekte koje će Odjel za sigurnosnu saradnju podržati u granicama svojih mogućnosti. Tokom susreta se govorilo i o radu Istražne komisije oba doma za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije, minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme u čijem radu su učestvovali i predstavnici OSCE-a. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću