MENI
5.9.2012

Delegacija Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske u posjeti Parlamentarnoj skupštini BiH


Podrška Irske Bosne i Hercegovini na njenom evropskom putu je od velikog značaja i bilateralni susreti prilika su za dogovor o konkretnim koracima saradnje i podrške naročito uoči 2013. godine kada Irska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Ovo je istaknuto na današnjem sastanku članova Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa delegacijom Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske koju predvodi predsjedavajući Zajedničke komisije Dominic Hannigan.

Zahvalivši se na dosadašnjoj podršci predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac upoznao je goste sa procesom ispunjavanja uvjeta kao i procjenom dinamike izrazivši uvjerenje da će Bosna i Hercegovina predati aplikaciju za članstvo upravo u vrijeme predsjedavanja Irske EU.

Prema riječima predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta Irske Dominica Hannigana cilj ovog posjeta regionu je upoznavanja sa prilikama i aktuelnom situacijom jer Irska želi doprinjeti proširivanju Evropske unije zbog, kako je rekao Hannigan, svog četrdesetogodišnjeg iskustva u Uniji i svim mogućnostima i prednostima koje se pružaju članicama.

Tokom susreta razgovarano je i iskustvima Irske u primjeni evropskih fondova, unapređenja organizacije javne uprave kao i o mogućnostima saradnje u oblasti visokog obrazovanja i razmjeni studenata.
Delegacija Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske u okviru svoje službene posjete razgovarala je i sa članovima Grupe prijateljstva za Zapadnu Evropu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću