MENI
21.4.2021

Saopćenje Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH povodom Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona i Prijedloga zakona o finansiranju institucija BiH

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izdao je danas saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti (slijedi tekst):

"Zakonom zaustaviti blokadu izbora i ispoštovati stvarnu volju birača

Klub poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u proceduru dva zakona. Već naredne sedmice, po hitnom postupku, trebali bi biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.

Izmjenama Izbornog zakona predlaže se spuštanje cenzusa unutar kandidatskih lista sa 20 na 10 posto čime bi bilo osigurano da glasači u mnogo većoj mjeri utiču na personalni sastav izabranih zastupnika u parlamentima, osim što utiču na broj glasova stranaka. Sadašnji tzv “unutrašnji prag” od 20 posto nerijetko uvodi disbalans između izborne volje građana i kandidata koji bivaju izabrani. Ovim izmjenama se to mijenja i dovodi do uklanjanja demokratskog deficita u smislu da će građansku volju u parlamentima zastupati oni koji zaista dobiju veću podršku građana, a ne oni koje stranke preferiraju visokim mjestom na listi.

Veliki broj glasača uopće ne zna da postoji unutrašnji prag na izbornim listama, te da ukoliko neka stranka osvoji 10.000 glasova, kandidat mora imati bar 2.000 ličnih glasova kako bi se mogao kretati unutar liste. Analize su pokazale da su, u slučaju izbornog praga unutar liste od 20 posto, liste praktično zatvorene, odnosno redoslijed ostaje uglavnom onakav kakvim ga je napravila politička stranka.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine predviđa održavanje izbora, odnosno finansiranje izbora i onda kada budžet nije usvojen. Suština prijedloga zakona je odredba u kojoj se kaže da je za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom. Svjedočili smo da se lokalni izbori, iako je bilo novca, nisu mogli održati sve dok nije usvojen budžet za 2020. godinu.

Usvajanjem predloženih izmjena zakona bila bi spriječena eventualna blokada izbora 2022. godine u slučaju neusvajanja budžeta, što se već pominje kao mogući scenarij ukoliko ključni donosioci odluka ne budu zadovoljni ishodom pregovora o Izmjeni izbornog zakona.

Usvajanjem zakona bi se neutralisala mogućnost da građani Bosne i Hercegovine budu uskraćeni ili da im bude ugroženo pravo učešća na izborima, te istovremeno da bude blokirano funkcionisanje parlamenata na svim nivoima budući da ustavi jasno propisuju trajanje mandata. Glasanje o pomenutom zakonu će pokazati da li i ko planira blokirati održavanje izbora 2022. godine ili neodržavanjem izbora ucjenjivati u procesu pregovora o izmjeni Izbornog zakona.", navodi se u saopćenju Kluba SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću