MENI
15.4.2021

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak učestvovao na online sastanku Generalnog odbora za pravdu, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak učestvovao je danas na online sastanku Generalnog odbora za pravdu, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a.

Tema sastanka u organizaciji Velike narodne skupštine Turske, bila je “Pravosudna efikasnost tokom globalne pandemije: nove usluge i prakse”.

U obraćanju učesnicima sastanka Čolak je podvukao značaj usvajanja Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine. Prema riječima Čolaka, svrha usvajanja ovog zakonskog rješenja, čiji se tekst usaglašava u PSBiH,  jeste da stranke u postupku ne gube pravo na žalbu zbog isteka zakonskih rokova radi posljedica pandemije. U svom obraćanju Čolak je učesnicima sastanka prenio iskustva rada pravosudnih institucija u vrijeme pandemije, naglasivši da je jedan broj tih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, radio na daljinu, što je, kako je rekao, praksa koja se u nekim slučajevima može primijeniti i po okončanju pandemije, s ciljem ubrzavanja postupaka pred pravosudnim institucijama.

Iskustva Turske u vezi sa funkcionisanjem pravosuđa u vrijeme pandemije predstavio je zamjenik ministra pravde u Vladi Turske Yakup Moğul. Visoki zvaničnik Vlade Turske, kao i ostali diskutanti, iznijeli su ocjenu o negativnom uticaju pandemije na rad pravosudnih institucija, te naglasili potrebu digitalizacije rada pravosudnih institucija, uz puno poštovanje principa zaštite podataka i tranparentnosti rada i postupaka pred pravosudnim institucijama.

U usvojenom izvještaju i preporukama sa ovog sastanka, učesnici su se založili za češću razmjenu iskustava predstavnika zemalja članica SEECP-a u vezi sa funkcionisanjem pravosudnih institucija i institucija unutrašnje sigurnosti u vrijeme pandemije, kao i za jačanje i unapređenje regionalne saradnje u ovim oblastima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću