MENI
15.4.2021

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović primio u nastupnu posjetu ambasadora Ruske Federacije u BiH

"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović primio je u nastupnu posjetu ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabukhova.

Sastanak dr. Čovića i ambasadora Kalabukhova bio je jedinstvena prilika za konstruktivan i prijateljski razgovor o širem spektru aktuelnih tema, kao i o saradnji Bosne i Hercegovine i Rusije u svim dijelovima, posebice ekonomije, privrede i infrastrukturnih projekata.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Čović upoznao je ambasadora Kalabukhova o aktuelnim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH i implementaciji ključnih domaćih i inozemnih sudskih odluka koje trebaju otkloniti svaki oblik diskriminacije i dominacije. Jednakopravnost tri konstitutivna naroda kroz legitimno predstavljanje je temelj Dejtonskog – pariškog mirovnog sporazuma i Ustava BiH što jasno nalažu odluke Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Također, u kontekstu prevencije i borbe protiv korona virusa (COVID-19) istaknuto je kako BiH i Ruska Federacija moraju snažno djelovati i uspostaviti još jači odnos, osobito kroz cijepljenje stanovništva Bosne i Hercegovine i osiguranju njihovog zdravlja i normalizacije svakodnevnog života". (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću