MENI
21.3.2021

Saopćenje predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazara Prodanovića povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije

Ovog  21. marta navršit će se tačno 55 godina od kada su Ujedinjene nacije ovaj datum ustanovile kao Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, u znak sjećanja na ubistvo 69 demonstranata koji su u Južnoj Africi protestovali protiv rasističkog zakonodavstva.

Prema Međunarodnoj konvenciji o uklanjanju rasne diskriminacije iz 1965. godine, kojoj se pridružila i Bosna i Hercegovina, rasna diskriminacija predstavlja svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva koji se zasnivaju na rasi, boji kože, nacionalnom ili etničkom porijeklu, a koji imaju za svrhu ili cilj da naruše ili kompromituju priznavanje, uživanje ili vršenje, pod istim uslovima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, privrednom, društvenom i kulturnom planu ili svakom drugom području javnog života.

Zabrana rasne, vjerske i spolne diskriminacije direktno je propisana i Ustavom BiH, kao i odgovarajućim zakonima, posebno Zakonom o zabrani diskriminacije u BiH, koji je usvojen 2009. godine i izmijenjen i dopunjen 2016. godine, a kojim je uspostavljen jedinstveni pravni mehanizam za sprečavanje diskriminacije, koji sadrži sveobuhvatne antidiskriminacione norme i predstavlja opšti okvir za zaštitu ljudskih prava.

Bosna i Hercegovina, dakle, ima uređen pravni okvir i uspostavljene pravne mehanizme za borbu protiv rasne diskriminacije, društvenog zla koje i dalje predstavlja globalni problem s kojim se suočavaju brojne demokratski uređene države na planeti. Kao predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije, snažno apelujem na sve institucije vlasti u BiH da taj okvir i te mehanizme koriste u svim slučajevima rasne, vjerske i spolne diskriminacije.

U vremenu kada se BiH, kao i cijeli svijet, suočava sa ogromnim izazovima, kakve nesumnjivo predstavljaju migracije, terorizam i pandemija virusa korona, rasna diskriminacija često se javlja kao najlošiji mogući prateći problem. Duboko svjestan te činjenice, smatram da borba protiv pomenutih globalnih izazova ni ovdje, ni drugdje u svijetu, ne smije biti izgovor za diskriminaciju po bilo kom osnovu. Naprotiv, u ovom vremenu posebno je značajno da pokažemo međusobno poštovanje, razumijevanje i toleranciju, kako prema najosjetljivijim društvenim grupama tako i prema svakom drugom i drugačijem čovjeku u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću