MENI
18.3.2021

Poslanica u Predstavničkom domu Snježana Novaković – Bursać i delegat u Domu naroda Lazar Prodanović učestvovali na video – sastanku Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Snježana Novaković – Bursać i delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović učestvovali su na video – sastanku Međunarodnog sekretarijata Interparlamentarne skupštine pravoslavlja.

Na sastanku se raspravljalo o Rezoluciji u vezi sa zaštitom hrišćanskih spomenika u regionu Nagorno-Karabaha, kao i svih vjerskih objekata koji se nalaze u ratnim zonama. Rezolucijom se pozivaju  UN i UNESCO da doprinesu  zaštiti kulturnog dobra i spomenika, te da se ne dozvoli promjena njihove prvobitne namjene, kao ni njihovo uništavanje. Takve akcije, piše u tekstu Rezolucije, zabilježene su ne samo u Nagorno Karabahu nego i u dijelovima Sirije, Iraka, na teritoriji Republike Kipar, kao i na Kosovu i Metohiji.

Najavljeno je i održavanje međunarodnog nagradnog foto - konkursa na temu „Aja Sofija - hramovi Božije premudrosti u historiji i u svijetu“, koji je dio aktivnosti s ciljem zaštite i očuvanja hrišćanske pravoslavne kulture.

Tokom sastanka Međunarodnog sekreterijata, predsjedavajućih i izvjestilaca komiteta ove Skupštine, na kojem su učestvovali predstavnici parlamenta 20 zemalja članica i partnerskih organizacija, predstavljeni su novi članovi nacionalnih delegacija koji su delegirani u ovu organizaciju nakon izbora u njihovim zemljama.

Sljedeća Generalna skupština Interparlamentarne skupštine pravoslavlja planirana je da se održi tokom augusta ove godine, ali će se, kao i svi drugi događaji i aktivnosti ove organizacije u narednom periodu, prilagođavati situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću