MENI
16.3.2021

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto primila u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH

"Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  (PSBiH) Borjana Krišto primila je u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH, Nj. E. Makotoa Itoa.

Izrazivši doborodošlicu novoimenovanom ambasadoru Japana u BiH, predsjedavajuća Krišto kazala je kako vjeruje da će se u njegovom mandatu već tradicionalno dobri odnosi dvije zemlje nastaviti i unaprijediti.

Krišto se zahvalila ambasadoru Itou na dosadašnjoj pomoći koju je Japan pružio BiH, a posebno se zahvalila na značajnoj pomoći koju su pružili u borbi protiv pandemije korona virusa, kao i u drugim oblastima, od obrazovanja, kulture, poljoprivrede do infrastrukture.

Sagovornici su razgovarali o trenutnom političkom ambijentu u BiH, reformskim procesima, euroatlantskim integracijama, kao i o drugim važnim pitanjima i prodručjima saradnje dvije zemlje.

Kad je riječ o političkoj situaciji u BiH i ključnim reformama, predsjedavajuća Krišto  ambasadora Itoa informirala da se trenutno radi na reformi izbornog zakonodavstva, naglasivši da je ova godina prilika da se izmijeni Izborni zakona BiH u skladu sa  odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kako bi se neopterećeno ušlo u izbornu 2022. godinu. Prema riječima predsjedavajuće Krišto, reformom izbornog zakonodavstva svakako bi se stvorili preduslovi za ostvarivanje napretka u BiH po pitanima koja se tiču evropske agende i euroatlantskog puta BiH, kao i u svim drugim važnim pitanjima.

Na kraju susreta predsjedavajuća Krišto izrazila je suosjećanje i podršku Vladi i narodu Japana u borbi protiv pandemije korona virusa, a ambasadoru Itou zaželjela puno uspjeha u budućem radu tokom diplomatske misije u BiH". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću