MENI
2.12.2020

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović i Halid Genjac učestvovali na međuparlamentarnom sastanku AFET-a o 25. godišnjici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović i zamjenik predsjedavajućeg te Komisije Halid Genjac učestvovali su danas na međuparlamentarnom video – sastanku Komiteta Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET) na temu “Zapadni Balkan 25 godina nakon Daytonskog sporazuma”. 

O značaju Daytonskog sporazuma, razvoju događaja od potpisivanja do danas, naučenim lekcijama, izazovima i budućnosti tog sporazuma parlamentarcima iza zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja Zapadnog Balkana govorili su potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, kao i predsjednik i izvršni direktor Međunarodne krizne grupe Robert Malley.

Osim parlamentaraca iz BiH, na ovom sastanku učestvovali su i parlamentarci iz Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i sa Kosova. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću