MENI
1.12.2020

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović posjetio jedinicu Oružanih snaga BiH u Čapljini

Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović, u okviru redovnih aktivnosti, boravio je u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini.

Komandant brigade brigadir Zdravko Rezo sa saradnicima prezentovao je težišne aktivnosti jedinice, stanje u jedinici, te mjere koje se provode u cilju zaštite zdravlja profesionalnih vojnih lica u okolnostima pandemije virusa korona (COVID-19).

Prezentovane su i aktivnosti u okviru priprema jedinice za učešće u operaciji podrške miru u Islamskoj Republici Afganistan. S tim u vezi iznesen je podatak da je na lokaciji kasarne "Božan Šimović" u Čapljini u karantin, prije slanja u misiju mira, upućeno 45 profesionalnih vojnih lica, od čega 37 pripadnika 4. pješadijske brigade i 8 pripadnika vojne policije.

Među profesionalnim vojnim licima, koji su odabrani za učešće u operaciji podrške miru u Afganistanu, kod njih 8 testiranjem je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19, te su u izolaciji, dok se još 6 priadnika nalazi u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim, rečeno je na sastanku sa komandantom brigade. Sve ovo, naglašeno je, jesu teškoće i posebni izazovi u procesu priprema za učešće u operaciji podrške miru.

Osim navedenog, brigada se suočava i sa drugim teškoćama u radu, među kojima se posebno mogu izdvojiti:

  • neadekvatna popuna personalom, posebno u kategoriji vojnika;
  • nedostatak energenata za grijanje prostora u kojima boravi komanda brigade i jedinica za slanje u operaciji podrške miru, što se pokušava nadomjestiti električnim grijalicama;
  • nedostatak jedinstvene terenske uniforme;
  • pereopterećnost profesionalnih vojnih lica na poslovima osiguranja lokacije.

Po okončanoj posjeti, parlamentarni vojni povjerenik BiH konstatovao je da je angažman brigade u pravcu zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda profesionalnih vojnih lica, s posebnim akcentom na uslove njihovog života i rada na lokacijama u okolnostima pandemije virusa COVID-19, na izuzetnom nivou.

Aktivnosti svih pripadnika 4. pješadijske brigade na izvršavanju dodijeljenih zadataka, uprkos svim poteškoćama, te saradnja s civilnim strukturama, za svaku je pohvalu, naglasio je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Zajedno sa Šiljegovićem u radnoj posjeti 4. pješadijskoj brigadi Oružanih snaga BiH u Čapljini boravio je i generalni inspektor u Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću