MENI
30.11.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović razgovarao sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović susreo se danas u Beogradu, u okviru zvanične posjete Republici Srbiji, sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem.

U otvorenom i srdačnom razgovoru, u kom je učestvovao i šef Poslaničke grupe prijateljstva sa BiH Aleksandar Martinović, razmijenjena su mišljenja i stavovi o bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da je predsjedavajući Radmanović jedan od prvih čelnika parlamenata koji je posjetio Narodnu skupštinu Republike Srbije u ovom sazivu, gospodin Dačić naglasio je da Srbija pridaje veliki značaj očuvanju i razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa sa BiH.

Dačić je ponovio poznati stav prema kojem Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum, za koji je, u kontekstu 25. godišnjice zaključenja tog sporazuma, rekao da se može mijenjati samo uz dogovor i konsenzus sva tri naroda i dva entiteta u BiH.

Dačić je ocijenio da između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Republike Srbije postoji razvijena i dinamična međuparlamentarna saradnja, te dodao da postoji prostor za unapređenje te saradnje, kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tijela oba parlamenta.

Predsjedavajući Radmanović upoznao je predsjednika Dačića sa aktuelnom političkom situacijom u BiH nakon lokalnih izbora, naglašavajući da politički odnosi u BiH jesu složeni i opterećeni različitim interpretacijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i različitim viđenjima funkcioniranja i opstanka Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prema riječima Radmanovića, BiH i Srbija treba da rade na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanju zaključenja sporazuma o granici između dvije zemlje.

Radmanović se založio i za jačanje saradnje dvije zemlje u vezi sa regionalnim inicijativama, uključujući i inicijativu o stvaranju mini Šengena između država Zapadnog Balkana. Istovremeno, Radmanović je potencirao potrebu bliske saradnje i razmjene iskustava parlamentarnih tijela u vezi s pitanjima evropskih integracija.

Sagovornici su se složili oko toga da je potrebno uspostaviti praksu da se jednom godišnje upriliči susret predstavnika dva državna parlamenta na najvišem nivou. S tim u vezi, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović pozvao je predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivicu Dačića da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću