MENI
12.10.2020

Održana 17. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma

Na 17. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

Usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2019. godinu. Usvojen je zaključak koji će biti upućen Predstavničkog domu PSBiH na izjašnjavanje, a kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da hitno pristupe sveobuhvatnoj realizaciji preporuka revizije koje su sadržane u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2019. godinu, te da Predstavničkom domu PSBiH, najkasnije do 31. marta 2021. godine, dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvještaja.

Usvojen je i zaključak, koji će također biti upućen Domu na izjašnjavanje, kojim se od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH traži da hitno završe sa uspostavnom sistema internih kontrola u institucijama BiH. Dalje se u zaključku navodi potreba da se posebna pažnja posveti jačanju sistema internih kontrola s ciljem povećanja efikasnosti finansijskog poslovanja i pouzdanosti finansijskih izvještaja, te da se uspostavi odgovarajući sistem internih kontrola kojim će institucije smanjiti rizik od ponavljanja istih grešaka ili pojave novih grešaka u svom finansijskom poslovanju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću