MENI
8.10.2020

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali video – sastanak s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH i šeficom Misije OSCE-a u BiH

Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su danas video – sastanak s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewom Fieldom i šeficom Misije OSCE-a u BiH, ambasadoricom Kathleen Kavalec.

Ambasadori Field i Kavalec pozdravili su rad komisije, ističući da snažno podržavaju institucionalni i parlamentarni nadzor nad radom pravosudnih institucija. Naglasili su činjenicu da je reforma pravosuđa i uspostavljanje vladavine prava u vrhu prioriteta međunarodne zajednice kad je riječ o nastavku napretka BiH, te izrazili nadu da će rad Privremene istražne komisije dati značajan doprinos u procesu reforme pravosuđa i povratku povjerenja građana u pravosudne institucije.

Zahvaljujući se na snažnoj podršci i velikoj pomoći koje Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Misija OSCE-a u BiH pružaju radu Privremene istražne komisije, članovi ove komisije upoznali su ambasadore s radom i dosadašnjim rezultatima, posebno naglašavajući činjenicu da u Komisiji vlada zdrava atmosfera i posvećenost cilju da izrade kvalitetan izvještaj i predlože reforme koje će doprinijeti popravljanju stanja u pravosudnim institucijama u BiH.

Govoreći o problemima u radu pravosudnih institucija u BiH, koji su locirani tokom saslušanja pred Komisijom, članovi Privremene istražne komisije naveli su trend politizacije nosilaca najviših funkcija u pravosudnim institucija, zloupotrebu pravosuđa u funkciji diskvalifikacije i zastrašivanja pojedinaca, međusobnu zavisnost nosilaca pravosudnih funkcija, kao i slučajeve koji se godinama ne rješavaju, te nedostatak odgovornosti za zvaničnike u pravosuđu koji ne rade svoj posao.

Istaknuli su potrebu za promjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, posebno u pravcu osiguravanja pune samostalnosti Ureda disciplinskog tužioca i omogućavanja da proces izbora ključnih ljudi u pravosuđu bude u potpunosti izoliran od političkih pritisaka. Ukazali su i na važnost izmjena Zakona o krivičnom postupku kojima bi se pojačala uloga sudija u istražnim postupcima, kao i zakona tužilaštvima.

Svi učesnici ovog video – sastanka podržali su uspostavljenu punu transparentnost u radu Privremene istražne komisije, čiji rad, kako je rečeno, izaziva veliko interesovanje javnosti. S tim u vezi učesnici sastanka podržali su i inicijativu o dikretnim televizijskim prijenosima sjednica Privremene istražne komisije. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću