MENI
22.7.2020

Održana 12. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 12. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržani principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, kojeg su predložile poslanice Borjana Krišto, Darijana Filipović, Snježana Novaković - Bursać, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Alma Čolo, Nada Mladina i Edita Đapo.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić.

Prihvaćena je i na razmatranje Predstavničkom domu proslijeđena poslanička inicijativa Mirjane Marinković-Lepić, Damira Arnauta, Predraga Kojovića i Aide Baručije kojom se sugerira nadležnim državnim i entitetskim institucijama, odnosno institucijama Brčko Distrikta (vlade i zakonodavna tijela), da pripreme i usvoje izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku, na način da se u iste inkorporiraju odredbe o oslobađanju od plaćanja troškova postupka koji obuhvata i iznos koji bi se stranci priznao na ime nagrade advokatu u slučaju kada stranke zastupa javno pravobranilaštvo, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Komisija nije prihvatila poslaničku inicijativu iz Kluba SDA kojom „Predstavnički dom PSBiH, u skladu s članom 35. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, obavezuje Vijeće ministaгa Bosne i Hercegovine da u roku od 90 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, i to na način da se Sudska policija Bosne i Hercegovine osniva kao osnovna organizaciona jedinica u sastavu Suda Bosne i Hercegovine“.

S dnevnog reda sjednice, radi odsustva predlagača, skinuta je poslanička inicijativa Edite Đapo "da Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo pravde BiH, pripremi novi tekst zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima“. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću