MENI
25.6.2020

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PSVE Alma Čolo učestvovat će na video – sastanku Stalnog komiteta PSVE

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo učestvovat će u petak, 26. juna, na video – sastanku Stalnog komiteta PSVE.

Kako je najavljeno iz PSVE, sastanak Stalnog komiteta otvorit će predsjedavajući PSVE Rik Daems, nakon čega će članovi najvišeg radnog tijela PSVE imati mogućnost da razmijene mišljenja sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Grčke i predsjedavajućim Komiteta ministara Vijeća Evrope Miltiadisom Varvitsiotisom.

Najavljena je i mogućnost da članovi Stalnog komiteta PSVE putem video – linka razgovaraju i sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom.

Bit će saslušan i izvjestilac Komiteta PSSE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj o temi „Lekcije za budućnost iz efikasnog i na pravima zasnovanog odgovora na pandemiju virusa korona (COVID – 19)“. Članovi Stalnog komiteta glasat će o nacrtu rezolucije i preporukama izvjestioca o ovoj temi.

Članovima Stalnog komiteta bit će prezentovan i izvještaj Komiteta PSVE za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj o temi „Seksualno nasilje nad djecom – jačanje zajedničke akcije i saradnje u Evropi“. U raspravi o ovom izvještaju očekuje se učešće specijalne predstavnice generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za oblast nasilja nad djecom Najat Maale M'jid.

Stalni komitet PSVE, koga čine članovi Biroa PSVE i predsjedavajući delegacija svih država članica, ima zadatak da djeluje u ime PSVE između dva zasjedanja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću