MENI
9.6.2020

Održana 9. sjednicа Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 9. sjednici nije usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u drugom čitanju po skraćenom postupku, čiji su predlagači poslanici: Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović. 

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala principe: 

  • Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija,
  • Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić,
  • Prijedloga zakona o mjeriteljstvu BiH, čiji su predlagači poslanici Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić.

Nije utvrđena usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti su podržani principi za sljedeće prijedloge amandmana:

  • Prijedlog amandmana II i III na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Dženan Đonlagić,
  • Prijedlog amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Članovi Komisije nisu podržali poslaničku inicijativu Nenada Nešića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 120 dana PSBiH dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH, na način da Komisija za koncesije BiH prestaje s radom. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću