MENI
4.6.2020

Održana 2. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 2. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Poslovnik Privremene istražne komisije.

U vezi sa daljim radom Privremene istražne komisije dogovoreno je da svi članovi Komisije u roku od 5 dana predsjedavajućem i službenicima Sekretarijata PSBiH koji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku Komisiji dostave svoje prijedloge za Plan rada Privremene istražne komisije. Na osnovu prispjelih prijedloga za narednu sjednicu bit će pripremljen prijedlog Programa rada Privremene istražne komisije.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je i sljedeće zaključke:

1.        a) Privremena istražna komisija od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Federacije BiH sa kantonalnim ministarstvima unutarnjih poslova, MUP-a Republike Srpske, te Policije Brčko Distrikta BiH, traži informaciju o podnesenim krivičnim prijavama za krivična djela privrednog kriminala i korupcije koje su nadležnim tužilaštvima u BiH dostavljene u proteklih pet godina;

          b) Privremena istražna komisija od Tužilaštva BiH, entitetskih tužilaštava i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH traži da dostavi informaciju o broju zaprimljenih krivičnih prijava za krivična djela privrednog kriminala i korupcije, kao i o rezultatima postupanja nadležnih tužilaštava, uključujući i broj otvorenih istraga i broj podignutih optužnica u proteklih pet godina;

          c) Privremena istražna komisija od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da dostavi informaciju o iznosu isplaćenih naknada po osnovu presuda Evropskog suda za ljudska prava u svim slučajevima pokrenutim pred tim Sudom protiv BiH u proteklih pet godina;

          d) Privremena istražna komisija od Ministarstva finansija i trezora BiH traži da dostavi informaciju o tome koliko je sredstava iz Budžeta BiH u proteklih pet godina isplaćeno na ime troškova advokata po službenoj dužnosti u predmetima koji su okončani oslobađajućom presudom pred Sudom BiH.

2. Privremena istražna komisija od advokatskih komora entiteta traži da dostave informaciju o njihovom viđenju stanja u pravosuđu Bosne i Hercegovine sa prijedlozima mjera za poboljšanje tog stanja.

3.        a) Privremena istražna komisija konstatira da mediji i novinari u Bosni i Hercegovini daju izuzetan doprinos po pitanju razotkrivanja djela korupcije i drugih kriminalnih radnji.

          b) Privremena istražna komisija izražava zabrinutost zbog učestalih napada na predstavnike medija koji izvještavaju o navedenim djelima, čime je ugrožena lična sigurnost tih novinara, sloboda medija, ali i sama borba protiv korupcije.

           c) Privremena istražna komisija poziva nadležne organe da istraže sve napade i prijetnje upućene predstavnicima medija, bilo direktno ili putem društvenih mreža, te da procesuiraju počinioce. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću