MENI
14.5.2020

Održana 3. sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslove

Na 3. sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o finansijskoj reviziji PSBiH za 2018. godinu.

Usvojen je i Finansijski plan i program za 2020. godinu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine.

Zajednička komisija usvojila je Pravilnik o službenoj odjeći u PSBiH.

Zajednička komisija dala je saglasnost na Odluku o stavljanju van snage Pravilnika o internoj kontroli i reviziji.

Komisija nije podržala poslaničku inicijativu Damira Arnauta kojom se traže izmjene i dopune Pravilnika o međunarodnim aktivnostima PSBiH.

Nije podržana poslanička inicijativa Predraga Kojovića, Aida Baručije i Mirjane Marinković-Lepić kojom se traži izmjena člana 5. Pravilnika o korištenju telefona u PSBiH na osnovu člana 49. stav (2) Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, člana 63. stav (1) tačka g) Poslovnika Predstavničkog doma i člana 53. stav (1) tačka g) Poslovnika Doma naroda PSBiH.

Zajednička komisija nije podržala ni poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića koja glasi: ''Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma, podnosim inicijativu kojom se traži izmjena odluke Zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima, dok traje blokada rada Predstavničkog doma, obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju. Također, ovom inicijativom potičem Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala''.

Komisija je za narednu sjednicu odložila izjašnjavanje o sljedećim tačkama dnevnog reda:

  • Razmatranje Godišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta za period od 1. 1. do 31. 12. 2018. godine za PSBiH, i Informacije uz Izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu,
  • Razmatranje Tromjesečnog izvještaja o izvršenju budžeta PSBiH za period od 1. 1. do 31. 3. 2019. godine,
  • Razmatranje Šestomjesečnog izvještaja o izvršenju budžeta PSBiH za period od 1. 1. do 30. 6. 2019. godine,
  • Razmatranje Devetomjesečnog izvještaja o izvršenju budžeta PSBiH za period od 1. 1. do 30. 9. 2019. godine, i
  • Razmatranje Godišnjeg izvještaja o izvršenju budžeta za period od 1. 1. do 31. 12. 2019. godine za PSBiH.

Zajednička komisija verificirala je rješenja koja je donio Kolegij ili predsjedavajući Zajedničke komisije u skladu sa važećim aktima i propisima, a odnose se na statusna pitanja poslanika i delegata PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću