MENI
8.5.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao video-sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović danas je, putem video-konferencije, održao sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Sastanku su prisustvovali i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

Okupljeni sagovornici izrazili su zadovoljstvo uspjehom Zagrebačkog sastanka, koji je 6. maja okupio države članice Evropske unije (EU) i zemlje Jugoistočne Evrope. Održani Sammit, 20 godina nakon prvog Zagreb Sammita, ponovno je istaknuo jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU - pitanje evropske perspektive regije i proširenja EU, rečeno je tokom video - sastanka.

Pozdravljena je poruka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o važnosti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u praksi temeljem Ustava BiH, kao i o evropskom putu i reformskim naporima BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH istaknuo je da je Bosna i Hercegovina na održanom Sammitu dobila posebnu vidljivost i visoko mjesto na dnevnom redu usljed zalaganja hrvatskih predstavnika za njezin evropski put i temeljne odrednice BiH, odnosno jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Ministar Grlić Radman osvrnuo se na ovosedmičnu video-konferenciju Ujedinjenih nacija o 57. izvještaju visokog predstavnika o provedbi mirovnog sporazuma za BiH, na kojoj je Hrvatska pozvala na promjenu Izbornog zakona, istaknula podršku evropskom putu BiH, te naglasila važnost legitimne zastupljenosti Hrvata u institucijama BiH. 

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o poduzetim mjerama i aktivnostima u borbi protiv pandemije korona virusa, s naglaskom na humanitarnu pomoć koju je Hrvatska prošle sedmice uputila Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću