MENI
8.5.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović uputio pismo zahvale predsjedniku Vlade Republike Hrvatske povodom održanog sastanka lidera Evropske unije i zapadnog Balkana

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) dr. Dragan Čović uputio je, povodom uspješnog okončanja sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Zagrebu, pismo zahvale predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Pismo gospodina Čovića prenosimo u cjelosti (slijedi tekst):

"Poštovani gospodine Plenković,

u svjetlu održanog sastanka lidera Evropske unije i zapadnog Balkana, dozvolite mi još jedanput, u ime svih naroda Bosne i Hercegovine, kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputiti iskrenu zahvalu za Vaše nesebično zalaganje i snažan doprinos procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine u ulozi predsjednika Vlade zemlje predsjedavajuće Vijeća Europske unije.

Bosna i Hercegovina je, što je rezultat Vaše posebne podrške i razumijevanja te zalaganja Republike Hrvatske na održanom sastanku imala posebno mjesto i vidljivost, s posebnom pažnjom posvećenom pitanjima našeg evropskog puta, zaštite legitimnosti i ustavne jednakopravnosti Hrvata u BiH. Vaše nemjerljive zasluge prilikom predaje Zahtjeva BiH za članstvo u Evropskoj uniji značajno su pomogle iskorak BiH ka članstvu u velikoj evropskoj porodici. Danas je Vaša podrška dobijanju kandidatskog statusa BiH preznačajna, na čemu Vam izražavam veliku zahvalnost. Uvjeren sam da Bosna i Hercegovina može sustići ono što je u prethodnom periodu propustila i time uspješno nastaviti put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Duboko vjerujem da ćemo na zahtjevnom putu integriranja u Vama i Republici Hrvatskoj i dalje imati pravog i iskrenog prijatelja.

Koristim ovu priliku da vam se zahvalim i na razumijevanju te financijskoj podršci Europske unije s ciljem podsticanja oporavka, ubrzanja privrednog rasta i podrške reformskim procesima nužnim za iskorake na putu ka EU kojom će i Bosna i Hercegovina biti obuhvaćena.

U uvjerenju da će biti nastavlјenadosadašnjauspješna saradnjai do susreta srdačno Vas pozdravljam." navodi se u pismu predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića.


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću