MENI
27.4.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr Dragan Čović održao video - sastanak s ambasadorom Republike Francuske i ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video - sastanak s ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom i ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Sastanak, koji je održan uoči Sammita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana zakazanog za maj 2020. godine u Zagrebu pod vodstvom Republike Hrvatske, za cilj je imao ocjenu dosadašnjeg iskoraka BiH ka članstvu, u skladu sa ključnim prioritetima obuhvaćenima u Mišljenju Evropske komisije iz 2019. godine, te pružanje podrške za daljnji napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i otvaranju pregovora o pristupanju.

Dužnosnici su nastavili s inicijativom procjene trenutnog stanja u usporedbi sa zatraženom provedbom mjera u prethodnom periodu, ističući perspektivu razvijene i evropske Bosne i Hercegovine. Time je, još jednom, data bezrezervna podrška za napredovanje BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ključnim je naglašeno da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treba koordinirati aktivnosti s navedenom inicijativom, osiguravajući stabilan, kontinuiran i značajan iskorak na evropskom putu BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću