MENI
22.4.2020

Održana 12. sjednica Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održali su danas 12. sjednicu.

Rukovodstvo Doma naroda razmatralo je Prijedlog izmjena Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u kontekstu mogućnosti održavanja elektronskih sjednica Doma. Donesen je zaključak da za izmjenama Poslovnika nema potrebe jer uz primjenu svih propisanih epidemioloških mjera trenutno postoje tehnički i sigurnosni uvjeti za redovne sjednice. Također, zaključeno je da će se sjednica Doma naroda održati u prvoj polovini mjeseca maja.

U okviru rasprave o 18 tačaka predviđenih dnevnim redom sjednice, članovi Kolegija Doma naroda su odredili nadležne parlamentarne komisije za razmatranje većeg broja prijedloga zakona i izvještaja o radu koje Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru ostvarivanja njene kontrolne uloge podnose institucije Bosne i Hercegovine.

S ciljem davanja odgovora, Zahtjev Ustavnog suda BiH, broj: 02-1-2-548/20 od 3. 3. 2020; danas je proslijeđen Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.

U okviru tačke dnevnog reda tekuća pitanja članovi Kolegija Doma naroda razgovarali su i o zakazivanju Lokalnih izbora. Zbog aktuelne epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom, predložena je inicijativa da Vijeće ministara BiH u saradnji sa nadležnim institucijama napravi procjenu uvjeta za početak izbornog procesa Lokalnih izbora 2020. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću