MENI
5.4.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Šipirić pozvao na solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupšine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić pozvao je danas sve aktere u BiH da pokažu punu solidarnost i poštivanje prava svih stanovnika BiH prilikom pružanja pomoći u borbi protiv virusa korona.

Dr. Špirić je juče uručio donacije Vlade Republike Srpske domovima zdravlja i stanovnicima opština Glamoč, Drvar, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, a tokom dvodnevne posjete održao je sastanke s općinskim načelnicima, predstavnicima zdravstvenih ustanova i privrednicima.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH poručio je da Srbi u Kantonu 10, gdje se nalaze ove četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom, nikada neće biti zaboravljeni ni od vlasti Republike Srpske, niti predstavnika ovog entiteta u institucijama BiH.

Dr. Špirić je naglasio da je, zahvaljujući vlastima Republike Srpske, osigurano 56 tona brašna za ove četiri općine, a medicinska pomoć donirana iz Republike Srpske povratničkim općinama u Federaciji BiH namijenjena je svima koji tamo žive.

„Virus korona i opasna pandemija ne poznaju granice, a odnos federalnih vlasti prema srpskim povratnicima je razočaravajući. Zdravstvenim ustanovama uručena je donacija u vidu maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i zaštitnih odijela. Ova pomoć Republike Srpske pomenutim općinama je za sve stanovnike jer virus ne bira“, rekao je Špirić.

Tokom razgovora sa predstavnicima realnog sektora u Drvaru, koji je vezan za drvopreradu, Špirić je zamolio da Javno preduzeće "Šume Livanjskog kantona" smanji cijene drvnih sortimenata kako bi se sačuvala radna mjesta i postojeća proizvodnja.

On je zahvalio Kriznom štabu Republike Srpske, predsjednici Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji vode brigu o povratničkim opštinama u Federaciji BiH.

Zahvalnost su uputili i načelnici općina Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac.

Špirić je istakao da je razočaravajuća odluka federalnog Ministarstva finansija da od 1,9 miliona KM pomoći Drvaru dodijele 40.000 KM, a Glamoču ni jednu marku, te očekuje da se ove nekorektnosti isprave.

Tokom posjete i gostovanja u programu Radija Drvar dr. Špirić uručio je ličnu donaciju za troje zaposlenih u ovom radiju u iznosu 2.000 KM, čime će biti osigurane njihove tri neto plate.

Završavajući posjetu povratničkim općinama u Federaciji BiH, Špirić je poručio da će se, kao delegat i član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine, uvijek boriti za prava naroda kojeg predstavlja, te za jednaka prava svih u BiH kako je to i Ustav zagarantirao. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću