MENI
30.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović održao telefonski sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović održao je danas telefonski sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. 

Zvaničnici su razgovarali o borbi protiv pandemije korona virusa, s posebnim osvrtom na stanje i kapacitete u zdravstvu i ekonomiji, naglašavajući kako se trenutni napori moraju usmjeriti na spašavanje života žitelja, istodobno radeći na zaštiti ekonomske stabilnosti. 

Također, zvaničnici su komentirali važnu inicijativu upućenu čelnicima Europske unije (EU) o izuzimanju Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana iz odluke EU o zabrani izvoza medicinske opreme za zaštitu od korona virusa. 

Istaknuli su da je nužno da, iako se Bosna i Hercegovina i brojne zemlje diljem EU i svijeta nalaze suočene sa zdravstvenim presedanom, Bosna i Hercegovina ostane čvrsto usmjerena na svoj evropski put, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedavanja EU, za vrijeme kojega je dvjema zemljama kandidatima potvrđena odluka o otvaranju pristupnih pregovora, što pokazuje da je EU i u ovim izazovnim vremenima posvećena proširenju. 

BiH mora, saglasni su, predano raditi na ispunjenju svojih dugoročnih strateških ciljeva, od kojih je najznačajniji članstvo u EU. 

Na tom putu, istaknuo je ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Grlić Radman, Bosna i Hercegovina može se osloniti na saradnju s partnerima iz Republike Hrvatske, koji se već dugi niz godina aktivno zalažu za članstvo BiH u EU. 

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Čović izrazio je, u osobno ime i ime žitelja Bosne i Hercegovine, reafirmirajući pozitivne bilateralne odnose i saradnju u brojnim područjima, zahvalnost hrvatskim partnerima na ustrajnoj pomoći u vanrednoj zdravstvenoj situaciji, te u približavanju BiH članstvu u EU, čime se ispunjava strateško opredjeljenje za evropsku, savremenu i prosperitetnu BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću