MENI
29.3.2020

Predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini (PSBiH) dr. Dragan Čović razgovarao je danas telefonom s ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Ivanom Sabolićem.

Temа razgovora bile su aktualna zdravstveno - epidemiološka situacija vezana uz pandemiju korona virusa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Razmjenjena su mišljenja, iskustva i stajališta vezana uz poduzete mjere suzbijanja pandemije. Istaknuto je kako u svim mjerama zaštite stanovnika u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj mora postojati usaglašeno političko djelovanje i koordinacija, imajući u vidu kako su ovo dvije susjedne zemlje s najdužom međudržavnom granicom.

Osim zaštite zdravlja svih stanovnika, naglašena je potreba hitnog djelovanja i prema privredi, zaštiti radnih mjesta, raznim poticajima i olakšicama u domaćoj proizvodnji i poljoprivredi.

Ocjenjena je dobrom i komunikacija između institucija, koje svakodnevno uspješno rješavaju svaki vitalni problem do sada.

Zvaničnici su naglasili kako je saradnja i uzajamna pomoć u borbi protiv korona virusa ključna, kao i uključivanje Bosne i Hercegovine u evropske fondove pomoći, posebno zbog važne uloge koju Republika Hrvatska ima kao zemlja predsjedavajuća Europske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću