MENI
6.3.2020

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH učestvovali na konferenciji o zastupljenosti žena u politici

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljubica Miljanović, Mirjana Marinković – Lepić, Branislav Borenović i Jasmin Emrić učestvovali su danas u Sarajevu na konferenciji posvećenoj zastupljenosti žena u politici, koju su, povodom Međunarodnog dana žena, u partnerstvu sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, organizovali Westminster fondacija za demokratiju i Misija OSCE-a u BiH.

Na konferenciji, čija je glavna tema nosila naslov „Više od kvote: ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020.“, uvodna obraćanja imali su šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec, i ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field.

U dvije panel – diskusije učesnici konferencije govorili su o tamnoj strani, problemima i nasilju s kojim se suočavaju žene u politici, kao i o doprinosu žena u lokalnim zajednicama.

Učesnici konferencije pozvali su institucije i političke stranke da zajednički rade na ostvarivanju ravnopravnosti polova u političkom životu, iznoseći ocjenu da veće učešće žena u politici vodi ka boljem, naprednijem, humanijem i inkluzivnijem društvu. 

Uz upozorenje na malu zastupljenost žena u lokalnim institucijama vlasti, sa konferencije je poslana i poruka o tome da uključenost žena u proces donošenja odluka znači imati i bolju politiku i bolje odluke.

Predstavljeno je istraživanje Westminster fondacije za demokratiju, prema kome je više od 60 odsto žena u politici priznalo da je bilo žrtva nasilja, zastrašivanja i omalovažavanja. Osim predstavnika PSBiH, o svojim iskustvima i načinima na koje društvo, institucije vlasti i mediji treba da se bore protiv nasilja nad ženama u politici, govorile su i poslanica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković, te poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović – Gadžo i Sabina Ćudić.

U okviru druge panel – diskusije o doprinosu žena u lokalnim zajednicama govorile su i poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Gordana Vidović, odbornica Skupštine Grada Banjaluke Mirna Savić – Banjac, predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Brčko Distrikta BiH Lidija Ljubojević i potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija.

U ime prisutnih ambasadora i članova diplomatskog kora, ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field predao je ministarici vanjskih poslova BiH Biseri Turković zajedničku izjavu o predanosti rodnoj ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću