MENI
6.3.2020

Članica Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Snježana Novaković – Bursać učestvovala na sjednicama Biroa, Zajedničkog i Stalnog komiteta PSVE u Parizu

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i potpredsjednica PSVE Snježana Novaković – Bursać učestvovala je na sjednicama Biroa, Zajedničkog i Stalnog komiteta PSVE, koje su održane u Parizu.

Na sjednici Zajedničkog komiteta PSVE, održanoj putem video - linka, članovima Komiteta ministara Vijeća Evrope i PSVE predstavljeni su potencijalni kandidati za zamjenika generalnog sekretara Vijeća Evrope, te su definirani koraci u procesu selekcije koji će biti preduzeti u narednom periodu.

Na zasjedanju Biroa PSVE potvrđen je dnevni red drugog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 20. do 24. aprila održati u Strazburu, te je potvrđeno uvrštavanje diskusije o aktuelnim pitanjima na dnevni red sjednice Stalnog Komiteta PSVE u vezi sa dešavanjima na granicama između Turske, Grčke i Bugarske iz perspektive zaštite ljudskih prava i mogućnosti efikasnijeg djelovanja.

Na sjednici Stalnog komiteta PSVE razgovaralo se o fukcioniranju i budućnosti Vijeća Evrope i PSVE. Članovi Stalnog komiteta diskutirali su i o prevenciji nasilja i diskriminacije nad vjerskim manjinama među izbjeglicama u Evropi, na osnovu izvještaja Egidijusa Vareikisa, izvjestioca Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljena lica. Tiny Kox ispred političke grupe Ujedinjene evropske ljevice (UEL) u PSVE informirao je članove Stalnog komiteta o razvoju situacije u vezi sa velikim brojem migranata koji se nalaze na granicama Turske, Grčke i Bugarske, te pozvao tijela Vijeća Evrope da preduzmu određene aktivnosti u cilju pronalaženja rješenja za ovaj gorući problem.

Naredni sastanak Stalnog komiteta PSVE planiran je za 29. maj 2020. u Atini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću