MENI
21.2.2020

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović i Darijana Filipović u Atini učestvovali na 14. plenarnom zasjedanju PAM-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović i Darijana Filipović učestvovali su na 14. plenarnom zasjedanju PAM-a, koje je, uz učešće više od 240 parlamentaraca iz zemalja članica, održano u Atini.

Na plenarnom zasjedanju istaknuta je značajna uloga PAM-a u regiji Mediterana, ali i u rješavanju globalnih problema kao što su upravljanje migracijama, terorističke prijetnje, klimatske promjene, te promocija i zaštita ljudskih prava. S tim u vezi, naglašena je i bliska saradnja PAM-a sa Ujedinjenim nacijama, posebno sa UNHCR-om u pogledu pitanja migracija i klimatskih promjena.

Tokom dvodnevne konferencije, parlamentarci su razmotrili izvještaje i izglasali rezolucije o kritičnim pitanjima za euro-mediteransko područje, a odnose se na mirovni proces na Bliskom Istoku, na proces pomirenja u Libiji, kao i na situaciju na sjeveroistoku Sirije, uključujući i terorističke prijetnje ISIS-a.

Usvojene su i rezolucije o ekonomskoj integraciji regiona Mediterana, o izazovima u vezi sa klimatskim promjenama, o upravljanju masovnim migracijama, te o promociji ljudskih prava u državama regiona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću