MENI
27.1.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarali u Briselu sa komesarom za proširenje EU

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović razgovarali su danas u Briselu sa komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem o trenutnoj političkoj situaciji, pozitivnim odnosima i koracima koje Bosna i Hercegovina poduzima na svom evropskom putu.

Predsjedavajući Zvizdić i Čović iskazali su potpunu posvećenost Bosne i Hercegovine daljem unapređenju procesa evropskih integracija, ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i unapređenju odnosa u regionu, posebno se fokusirajući na realizaciju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH. 

Dr. Zvizdić je rekao da su evropske integracije najefikasniji instrument za prihvatanje evropskih vrijednosti, očuvanje stabilnosti, ubrzanje procesa ekonomskog rasta i razvoja, kao i saradnje u regionu, i da zbog toga put ka punopravnom članstvu za BiH nema alternativu. 

Dr. Čović je istaknuo značaj evropskih integracija u svjetlu jačanja unutrašnje stabilnosti BiH, kao i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH čime su se stekli uslovi za nastavak aktivnosti na realizaciji prioriteta na putu evropakih integracija. S tim u vezi dr. Čović je izrazio očekivanje da će izborni zakon biti dogovoren do početka aprila tekuće godine, čime će biti omogućeno i održavanje izbora u Mostaru. 

Komesar Varhelyi je također naglasio kako je predstojeći samit u Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, prilika za fokusiranje na regiju Zapadnog Balkana, te za poticanje razvoja obrazovanja i ekonomije. Istaknuo je zabrinutost prilivom migranata u regiju. 

Tim povodom, dr. Čović i dr. Zvizdić su rekli da se zemlja suočava sa problemom migranata i da BiH i dalje očekuje pomoć EU, kao i povećani angažman svih institucija kako bi se ulazak i kretanje migranata stavili pod kontrolu. 

Sagovornici su prilikom susreta izrazili potpunu opredijeljenost BiH za članstvo u EU. Ističući nužnost dijaloga, saradnje i političke stabilnosti, naglasili su da su reforme ključni korak ka osiguravanju uslova za postizanje konkretnih iskoraka u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću